Endüstriyel gıdaların hayatımıza girmesi ile birlikte insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri tüketicileri tedirginliğe sevk etmiş ve bu durum organik ürünlere olan ilginin artmasına neden olmuştur. Kurt Üzümü adı ile bilinen Goji Berry yetiştiriciliği son yılların gözde meslekleri başında gelmekte ve üreticilerine önemli kazançlar sağlamaktadır.
Bu lezzetli üzüm türünü yetiştirilmesinden pazarlamasına varana kadar tüm detayları ile ele alacağımız yazımızda merak edilen bütün sorulara yanıt bulmak mümkündür.
Anavatanı Tibet olan bitki 1700 yılından bu yana sadece sofralarda değil, bazı hastalıların tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir. Sıcak havaları seven bir özelliğe sahip GojiBerry yetiştiriciliği tohumlama ve çelikleme adı altında 2 şekilde yapılmaktadır.
Doğal ortamda uygun olan 25 derece sıcaklık yakalanıp korunması şartı ile ekilecek tohumlar, buna uygun olmayan yerlerde sera yöntemi ile ekilir. Birkaç gün içinde çimlenmeye başlayacak bitkinin bundan sonraki bakımı çok önemlidir.
Sera torbalarında yapılan üretim şeklinin adı olan çeliklemeyöntemi, döllendirme kolaylığı sağlaması nedeni ile tercih edilmektedir.
Sıcak iklime sahip bölgelerde verim elde edilen Goji berry yüksek rakımlı yerlerde yetiştirilmektedir. İklim ısısının yüksek olmasının nedeni bitkinin sıcak toprağı sevmesidir. Gübre desteği sağlanması ile birlikte killi ve kumlu balçık toprak bitkinin ideal ortamı olmalıdır.
39 derece ısıya kadar dayanabilen goji berry bu nedenle ülkemizde ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmeye uygundur. Ancak kurt üzümü yetiştirerek para kazanmak isteyen üreticiler uygun iklim şartlarına sahip bir coğrafyada yaşamıyorlarsa sera yöntemi ile uygun şartları bulundukları bölgede temin edebilirler.
1000 metre karelik bir alana ortalama olarak 320 fidan dikilebilmektedir. Tüplü 50 cm fidanların tanesi 8₺, 1 metre büyük boyların tanesi ise 15 ₺’dir. 8×8 cm saksılarda yer alan fidanlar 5₺’den satılırken, içerisinde 70 adet 3×3 cm mini fidanların bulunduğu paketler 3₺’den satılmaktadır.
1. yılında 40 gram, 4. yılında 1000 gram ürün vermeye başlayan bitkiden 5. yılda 1,5 kg mahsül alınmaktadır; 10. yıla gelindiğinde 10 kg ürün alınması mümkündür.
Goji berry kilosu ise ortalama 75₺’den alıcı bulmaktadır. Aynı zamanda yüksek verim oranına sahip olması nedeni ile üreticilerin tercih ettiği bitki, organik ürün pazarlarına kurutulmuş olarak aktarlara satılmaktadır.
Yukarıdaki bilgiler ışığında bir değerlendirme yapıldığında “kırmızı elmas” lakabını neden aldığı çok daha iyi anlaşılacakolan goji berry yetiştiriciliği, son derece kazançlı bir alandır.
Tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfına girmesi nedeni ile goji berryyetiştiriciliği yapmak isteyenlere 5 bin Avrodan aşağıya ve 250 bin Avrodan yukarıya olmamak şartı ile devlet tarafından destek verilmektedir. Bitkiyi yetiştirmek için gerekli aletlerin sağlanması veya modernizasyonu, sulama araçlarının temini; depolanması, işlenmesi ve pazarlanması gibi pek çok alanda verilen bu destekler sayesinde gün geçtikçe çok daha fazla ilgi gören kurt üzümü yetiştiriciliğine ilgi duyanların sayısı artmış ve girişimciler bu karlı alandan para kazanma yarışına girmişlerdir.
İnsan sağlığına olan olumlu katlıları nedeni ile çok uzun zamandır insanoğlunun hizmetinde olan bitkinin sağladığı faydalar şunlardır: